Teksty umieszczane na tym blogu, są mojego autorstwa. Kopiowanie i wykorzystywanie ich w innych miejscach, tylko za zgodą autorki

piątek, 6 listopada 2015

Curry z cieciorką

Ziiiimno, a najlepiej rozgrzewają przyprawy i gęste potrawy. Dlatego skusiłam się na wegetariańskie curry z cieciorką. Choć, jak się przekonacie, czytając poniższą listę składników, curry tu ani szczypty, jest za to aromatyczna i intensywniejsza kurkuma.


Co potrzebujemy:

1 szkl. cieciorki
1 cebula
1 łyżka startego imbiru
pół łyżki startego czosnku
2 pomidory
pół szkl. passaty
150 ml mleczka kokosowego
szczypta kardamonu
po łyżeczce:
- mielonego kminku,
- mielonej kolendry,
- czerwonej papryki ostrej
- czerwonej papryki słodkiej
- kurkumy
olej do smażenia
sól do smaku

Sposób wykonania:

1. Cieciorkę zalać wodą (3 szklanki) i odstawić na noc.

2. Namoczoną cieciorkę gotować około 1 godziny, tak, by była miękka. Zalewy nie wylewać.

3. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, doprawiając solą.

4. Zetrzeć drobno na tarce czosnek i imbir, dodać do cebuli, rumienić ok. 1 min.

5. Dodać przyprawy i podlać wodą z cieciorki, by się nic nie przypaliło. Podsmażać około 1 min.

6. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i posiekać w kostkę. Dodać do przypraw i cebuli.

7. Dodać passatę, gotować ok. 7 min. , co chwilę mieszając.

8. Dodać cieciorkę wraz z zalewą i połową szklani wrzącej wody. Zagotować.
Gotować ok 20-30 min. bez przykrycia.

9. Mleczko kokosowe rozrobić z trzema łyżkami ciepłej wody oraz kilkoma łyżkami wywaru z potrawy. Dodać do garnka, wymieszać i gotować jeszcze około 15 min.

Najlepiej smakuje z ryżem, ale jak ktoś lubi, może i z makaronem próbować.

Smacznego!



2 komentarze:

To miejsce na wyrażenie Twojej opinii. Ja się podpisałam pod swoim tekstem, więc Ty też nie bądź anonimowy. Anonimowe komentarze będą usuwane.