Co potrzebujemy:
1 szkl. cieciorki
1 cebula
1 łyżka startego
imbiru
pół łyżki startego
czosnku
2 pomidory
pół szkl. passaty
150 ml mleczka
kokosowego
szczypta kardamonu
po łyżeczce:
- mielonego kminku,
- mielonej
kolendry,
- czerwonej papryki
ostrej
- czerwonej papryki
słodkiej
- kurkumy
olej do smażenia
sól do smaku
Sposób wykonania:
1. Cieciorkę zalać
wodą (3 szklanki) i odstawić na noc.
2. Namoczoną
cieciorkę gotować około 1 godziny, tak, by była miękka. Zalewy nie wylewać.
3. Cebulę pokroić w
drobną kostkę i zeszklić na oleju, doprawiając solą.
4. Zetrzeć drobno
na tarce czosnek i imbir, dodać do cebuli, rumienić ok. 1 min.
5. Dodać przyprawy
i podlać wodą z cieciorki, by się nic nie przypaliło. Podsmażać około 1 min.
6. Pomidory
sparzyć, obrać ze skórki i posiekać w kostkę. Dodać do przypraw i cebuli.
7. Dodać passatę,
gotować ok. 7 min. , co chwilę mieszając.
8. Dodać cieciorkę
wraz z zalewą i połową szklani wrzącej wody. Zagotować.
Gotować ok 20-30
min. bez przykrycia.
9. Mleczko kokosowe
rozrobić z trzema łyżkami ciepłej wody oraz kilkoma łyżkami wywaru z potrawy.
Dodać do garnka, wymieszać i gotować jeszcze około 15 min.
Najlepiej smakuje z
ryżem, ale jak ktoś lubi, może i z makaronem próbować.
Smacznego!
Ślinotok o 22. Wielkie dzięki! :D
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :) Śliniaczek podać? ;)
Usuń