Teksty umieszczane na tym blogu, są mojego autorstwa. Kopiowanie i wykorzystywanie ich w innych miejscach, tylko za zgodą autorki

środa, 14 października 2015

Sałatka do chrupania



Miała być roszponka, ale w sklepie mieli rukolę, więc z braku laku, wzięłam rukolę. Zapomniałam tylko, że ona taka goryczkowata trochę i ostra w smaku, a ja rzodkiewki miałam przygotowane jako dodatek. Poszłam na żywioł i wrzuciłam rzodkiewki, ale zrezygnowałam z kiełków. I wyszło smakowicie i zdrowo.


Co potrzebujemy:

·        opakowanie rukoli (100 g)
·        kilka pomidorków koktajlowych
·        ogórek zielony
·        kalarepka
·        pęczek rzodkiewek
·        ser feta
·        koperek
·        oregano, estragon
·        oliwa z oliwek z bazylią - kilka kropel

Sposób przygotowania:

Rukolę opłukać. Pomidorki pokroić w ćwiartki, ogórka też w ćwiartki, i rzodkiewkę w ćwiartki, a żeby nie było monotonnie, to kalarepkę w kosteczkę.

Ser feta kroimy w kostkę, najlepiej przed krojeniem wrzucić go na 15 min. do zamrażalnika, nie będzie się wtedy ciapał przy krojeniu.

Doprawiamy ziołami i skrapiamy oliwą. Wszystko mieszamy i wcinamy.

Smacznego!

2 komentarze:

To miejsce na wyrażenie Twojej opinii. Ja się podpisałam pod swoim tekstem, więc Ty też nie bądź anonimowy. Anonimowe komentarze będą usuwane.