Swedish Chef poleca: ciasteczka kruche do kawy, herbaty tudzież innych trunków. Nie za słodkie, przyjemnie chrupią w pyszczku. Do tego jeszcze są banalnie proste w przygotowaniu.
Co potrzebujemy:
- 270 g mąki
krupczatki (1 szkl. = 210 g),
- 150 g masła lub
margaryny,
- 6 łyżek cukru
pudru,
- 2 jajka
- kilka kropel
aromatu cytrynowego,
- pół łyżeczki
cynamonu,
- 1 łyżka cukru
waniliowego,
- cukier do posypki
(może być kandyzowany, brązowy albo biały- jak kto lubi)
Sposób przygotowania:
Do zimnego
masła/margaryny dodajemy mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, 2 żółtka, aromat
i cynamon. Wszystkie składniki siekamy nożem, a później zagniatamy ciasto.
Ciasto owijamy w
folię i do lodówki zamykamy na około godzinę.
Po ochłodzeniu
ciasto rozwałkujemy i wykrawamy z niego kształty ciastek, jakie nam tylko do
głowy przyjdą. Ja sobie szklanką wycięłam.
Kładziemy wszystkie
nasze artystyczne wykrajanki na blachę i przed włożeniem do piekarnika
smarujemy roztrzepanym białkiem oraz posypujemy cukrem.
Piekarnik
nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasteczka około 20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
To miejsce na wyrażenie Twojej opinii. Ja się podpisałam pod swoim tekstem, więc Ty też nie bądź anonimowy. Anonimowe komentarze będą usuwane.