Teksty umieszczane na tym blogu, są mojego autorstwa. Kopiowanie i wykorzystywanie ich w innych miejscach, tylko za zgodą autorki

niedziela, 25 października 2015

Ciasteczka kruche

Swedish Chef poleca: ciasteczka kruche do kawy, herbaty tudzież innych trunków. Nie za słodkie, przyjemnie chrupią w pyszczku. Do tego jeszcze są banalnie proste w przygotowaniu.
Co potrzebujemy:

- 270 g mąki krupczatki (1 szkl. = 210 g),
- 150 g masła lub margaryny,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 2 jajka
- kilka kropel aromatu cytrynowego,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- cukier do posypki (może być kandyzowany, brązowy albo biały- jak kto lubi)

Sposób przygotowania:

Do zimnego masła/margaryny dodajemy mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, 2 żółtka, aromat i cynamon. Wszystkie składniki siekamy nożem, a później zagniatamy ciasto.

Ciasto owijamy w folię i do lodówki zamykamy na około godzinę.

Po ochłodzeniu ciasto rozwałkujemy i wykrawamy z niego kształty ciastek, jakie nam tylko do głowy przyjdą. Ja sobie szklanką wycięłam.

Kładziemy wszystkie nasze artystyczne wykrajanki na blachę i przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym białkiem oraz posypujemy cukrem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasteczka około 20 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

To miejsce na wyrażenie Twojej opinii. Ja się podpisałam pod swoim tekstem, więc Ty też nie bądź anonimowy. Anonimowe komentarze będą usuwane.