Pieróg to danie,
które robi mój Dziadzio od kilkudziesięciu lat. Potrawa to sycąca i w mojej
rodzinie się nią zajadamy ze smakiem, ale wiecie jak to jest z wyciąganiem
przepisów od osób, które coś pichcą już od kilkudziesięciu lat...Pytam ile
mąki- no na oko, żeby rzadkie było. Pytam ile drożdży- no tak na oko...Ech...
No i na oko mi nie wyszło, więc musiałam sama pokombinować z ciastem, ale farsz
już według Dziadziowych wskazówek.
Co potrzebujemy:
CIASTO:
2,5 szkl. mąki pszennej
1 szkl. ciepłego mleka
1 jajko
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
5 łyżek oliwy
1opakowanie drożdży instant
FARSZ:
dwa woreczki kaszy gryczanej
5 dużych ziemniaków
250 g twarogu
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
CIASTO:
1. W misce wymieszać mąkę z drożdżami, solą i cukrem.
Zrobić wgłębienie. Wbić w nie jajko. Wlać mleko, wymieszać i wlać oliwę.
2. Odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłym miejscu, by
ciasto podwoiło swoją objętość.
3. Wyłożyć ciasto na blat podsypany mąką i uderzać w
nie pięścią, by je odgazować.
4. Podzielić na mniejsze części. Każdą porcję ciasta
rozwałkować na niewielkie placki. Na środku każdego pieroga ułożyć farsz. Złożyć
na kopertę i zlepić brzegi. Ułożyć na blachę, posmarować mlekiem i piec w temp.
180°C do zrumienienia ciasta, ok. 40 min.
FARSZ:
1. Ziemniaki gotujemy, przeciągamy przez praskę.
2. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu,
ale pilnujemy, by się nie rozgotowała.
3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy
solą i pieprzem.
Pieroga najlepiej podawać ze śmietaną albo z jogurtem.
Smacznego!
Dobry kucharz zawsze odmierza składniki "na oko" ;-) Uwielbiam kaszę gryczaną i biały ser, więc Twój pieróg to dla mnie idealne połączenie! Ciekawa jestem, czy sprawdziłaby się wersja w cieście francuskim - ostatnio eksperymentuję trochę z takim ciastem. Mrożonym, rzecz jasna - na wykonanie własnego nie czuję się na siłach ;-) Możliwe, że spróbuję również zrobić tradycyjne pierogi, te w standardowym rozmiarze, z gryczano-ziemniaczano-twarogowym farszem.
OdpowiedzUsuńmożesz spróbować w cieście francuskim, jednak tradycyjny pieróg musi być drożdżowy, tak jak kulebiak. A pierogi z kaszą gryczaną i serem...mmmm, jak mnie tylko weźmie, to też ulepię :)
UsuńWygląda pysznie. Uwielbiam pierogi z kaszą i twarogiem dlatego to dzieło z przepisu twojego Dziadka na pewno mi zasmakuje. Podkradam zatem przepis:)
OdpowiedzUsuńNa zdrówko!
OdpowiedzUsuń