Wiktoria z "Przeczytaj mnie" zaproponowała, by w tym roku podjąć się wyzwania nieczytelniczego. Wymyśliła 14 zadań, które bardzo przypadły mi do gustu. Poniższy post kulinarny to realizacja jednego z nich - ugotowania potrawy opisanej w książce. A jeśli by ktoś był zainteresowany podjęciem wyznania, klikajcie w obrazek po lewej stronie, a Was odeśle do Wiktoriowego pomysłu.
Zupa z czerwonej soczewicy, mimo uwodzicielskiego
aromatu, jest tak prosta w przyrządzaniu, jak to sugeruje jej nazwa. Mardżan
zawsze gotowała soczewicę, zanim wzięła się do smażenia posiekanej cebuli i
czosnku z przyprawami na dobrej, wonnej oliwie z oliwek. A gdy wreszcie bulion
połączony został z soczewicą i cebulą, smakowita zupa jeszcze przez pół godziny
dochodziła pod przykryciem na wolnym ogniu, aby przyprawy oddały smak chłonnym
cebulowym piórkom.
[Marsha Mehran, Zupa z granatów, przeł. Jolanta Kozak,
W.A.B., Warszawa 2006, str. 41.]
„Zupa z
granatów" Marshy Mehran to jedna z pierwszych powieści, które zaczęły
rozpalać moją kulinarną ciekawość. Zupa z czerwonej soczewicy gotowana przez
główną bohaterkę jest podstawowym daniem w jesienno-zimowe wieczory ze względu
na swoje rozgrzewające właściwości. Przepis na tę niesamowicie aromatyczną zupę
zamieszczony w książce jest przeznaczony dla dużej ilości osób, dlatego ja
dzielę podane składniki na połowę (i taką wersję zamieszczam poniżej).
Co potrzebujemy:
1 szklanka
czerwonej soczewicy
4 niewielkie
posiekane cebule
3-4 średnie ząbki
czosnku
pół łyżeczki
mielonej kurkumy
2 łyżeczki
mielonego kminku
oliwa z oliwek
3, 5 szklanki
bulionu drobiowego
1,5 szklanki wody
sól
1 łyżeczka ziaren
czarnuszki (można zastąpić czarnym mielonym pieprzem)
Sposób przygotowania:
1. Soczewicę wsypać
do rondelka, zalać wodą, zagotować. Dusić bez przykrycia około 9 minut.
odcedzić. Odstawić.
2. W wysokim garnku
usmażyć na złoto z dodatkiem oliwy posiekane cebule z czosnkiem, kurkumą i
kminkiem.
3. Wlać soczewicę,
bulion i wodę. Posolić, doprawić czarnuszką lub pieprzem do smaku.
4. Doprowadzić zupę
do wrzenia, po czym gotować na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
To miejsce na wyrażenie Twojej opinii. Ja się podpisałam pod swoim tekstem, więc Ty też nie bądź anonimowy. Anonimowe komentarze będą usuwane.