Uwielbiam ten sernik. Zawsze piekła go moja Babcia, ale nie używała żadnych serniksów i gotowych, przemielonych serów. Babcia przygotowywała masę z półtłustego sera, który mieliła ze trzy razy. I pamiętam, że było zawsze mnóstwo kruszonki i była taka kruchutka i słodka. Przepis poniżej jest lekko zmodyfikowany, sernik wprawdzie nie smakuje jak ten babciny, ale też jest dobry.
Co potrzebujemy:
KRUSZONKA:
1 żółtko
1 szkl. mąki
1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
1/3 kostki
margaryny
3-4 łyżki gorzkiego
kakao
MASA SEROWA:
1 kg półtłustego
twarogu, może być taki specjalny sernikowy już zmielony
6 jajek
1 szkl. cukru (może
być troszku więcej)
1/2 kostki
margaryny
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
opakowanie Sernixu
rodzynki (można
pominąć, jeżeli ktoś nie lubi)
Sposób przygotowania:
KRUSZONKA
1. Wszystkie
składniki wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto.
2.Ciasto dzielimy
na dwie części i chłodzimy w lodówce około godziny.
3. Po wyciągnięciu
ciasta z lodówki, ścieramy je na dużych oczkach na tarce i jedną część sypiemy
na dno wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Drugą część sypiemy na wyłożoną
masę serową.
MASA SEROWA
1. Ubić na puszystą
masę 6 żółtek z cukrem, dodać 1/2 kostki margaryny, 1/2 łyżeczki proszku do
pieczenia, Sernix i ser. Zmiksować na jednolitą masę.
2. Ubić pianę z 7
białek i delikatnie mieszając, dodać do masy.
3. Jeżeli ktoś
lubi, to teraz jest czas na wsypanie rodzynek. Wymieszać wszystko.
4. Piec w
piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 50 min.
Smaczengo!
Wybacz, że jestem taka nie kumata. Może jak napiszę, że w życiu żadnego ciasta nie upiekłam to zrozumiesz :D ten "sernix" to co to?
OdpowiedzUsuń:D To taki dodatek do ciast, w torebce, znajdziesz na półce w markecie obok tych wszystkich przypraw do piernika i dodatków do ciast w proszku :)
Usuń