Teksty umieszczane na tym blogu, są mojego autorstwa. Kopiowanie i wykorzystywanie ich w innych miejscach, tylko za zgodą autorki

niedziela, 21 lutego 2016

Zupa wegetariańska curry



Aromatyczna, pełna witamin, rozgrzewająca, w sam raz na obiad albo kolację.


Co potrzebujemy:

3 szkl. bulionu warzywnego
2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
pół opakowania mrożonego groszku z marchewką
1 duża cebula pokrojona w kostkę
1 brokuł podzielony na różyczki
3-4 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę
puszka kukurydzy
1-2 łyżeczki curry
przyprawa warzywna do zup ( ja używam suszu z warzyw bez tych wszystkich paskudnych dodatków)
małe opakowanie gęstej śmietany
1 serek topiony o smaku śmietankowym
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wlej do rondla bulion, dodaj ziemniaki, cebulę, brokuły, seler naciowy, curry i przyprawę warzywną do zup. Gotuj aż warzywa będą pół twarde, wtedy dodaj mrożony groszek z marchewką.

Gotuj do miękkości.

Odlej trochę zupy i rozrób ze śmietaną. Wlej do bulionu. Dodaj pokrojony serek topiony. Podgrzewaj aż serek się roztopi, możesz go rozcierać łyżką.

Przypraw do smaku i...wcinaj!

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Pysznie. Tylko uważaj na serki, bo w nich tez lubią się kryć "świństewka".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zawsze używam tego śmietankowego z Hohlanda

      Usuń

To miejsce na wyrażenie Twojej opinii. Ja się podpisałam pod swoim tekstem, więc Ty też nie bądź anonimowy. Anonimowe komentarze będą usuwane.