Teksty umieszczane na tym blogu, są mojego autorstwa. Kopiowanie i wykorzystywanie ich w innych miejscach, tylko za zgodą autorki

niedziela, 7 lutego 2016

Kruche rogaliki orzechowe



Te rogaliki to jest absolutny hicior- kruche, rozpływają się w ustach, mogą leżeć dwa tygodnie i nadal są świeże, ale zapewniam Was, że po upieczeniu, dwóch tygodni nie doczekają. Zamiast orzechów włoskich można zmielić migdały albo połączyć orzechy włoskie z migdałami, ciasteczka są wtedy tak samo pyszne. W sam raz do popołudniowej kawy lub herbaty.
 

Co potrzebujemy:

2,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej (ale może być też zwykła mąka pszenna, ja używam do wypieków typ 650)
200 g margaryny lub masła
100 g zmielonych orzechów włoskich
6 czubatych łyżeczek cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 żółtko

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiewamy do miski.
2. Dodajemy pokrojone na mniejsze części masło lub margarynę (dobrze, gdy wyjmiecie masło wcześniej z lodówki, by było miękkie).
3. dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto.
4. Odrywamy mniejsze kawałki i formujemy rogaliki.
5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C i pieczemy rogaliki 15-20 min.

Można je podawać posypane cukrem pudrem albo zamoczyć w polewie czekoladowej i obsypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

To miejsce na wyrażenie Twojej opinii. Ja się podpisałam pod swoim tekstem, więc Ty też nie bądź anonimowy. Anonimowe komentarze będą usuwane.