Ci co nie znają i nie jedli kutii, nie wiedzą, ile
tracą. Kluski przy kutii to jak świeżo mianowany baron przy Radziwiłłach. Kutia
- Nadpotrawa, Obyczaj i Obrządek, niemal Sprawa Święta, jeśli nie Narodowa. Bo
nasze Kresy całe - w tej kutii. Kresy południowo-wschodnie, najbujniejsze. Nasz
proboszcz, zapytany jako osoba
autorytatywna, tej świętości kutii wręcz nie zaprzeczył. Mając pełne usta,
tylko głową potakująco skinął i dobrał drugą, a może już i trzecią porcję.
[Andrzej Kuśniewicz, Mieszaniny obyczajowe]
Kutia jest
tradycyjną potrawą kuchni ukraińskiej, rosyjskiej, litewskiej i polskiej kuchni
kresowej. U mnie w domku przygotowuje ją Dziadzio. Podstawą tej niezwykle
słodkiej potrawy jest obtłuczona pszenica oraz dobrze przemielony mak. Tradycyjnie
dodaje się orzechy włoskie, rodzynki, reszta składników zależy od naszych
upodobań. Ważne by było słodko i błogo. U mnie się to robi tak:
Co potrzebujemy:
1 szklanka kutii
0,5 szklanka maku
1 tabliczka
czekolady pełnomlecznej
10 orzechów
włoskich
10 dag rodzynek
0,5 szklanki miodu
(najlepiej wielokwiatowego)
sól i ewentualnie
cukier do smaku
Sposób
przygotowania:
Kutię i mak
namoczyć i odstawić na całą noc.
Rano odlać wodę z
kutii i maku.
Mak zmielić
trzykrotnie.
Kutię zalać 2,5
szklanki lekko osolonej wody. Gotować na małym ogniu aż będzie miękka.
Ostudzić.
Dodać pozostałe
składniki i wszystko wymieszać.
Miodu i cukru
dodajemy do smaku.
Trzeba uważać, by
nie dodać za wiele miodu, bo potrawa będzie zbyt lejąca.
Do Wigilii
najlepiej trzymać kutię w lodówce.
Mniam, mniam.
Słodkie szaleństwo! MNIAAAAM!
U mnie na wigilii nie jada się kutii. Większość moich domowników pierwszy raz usłyszała o tej potrawie gdy ograbiałam pracę domową (to była chyba I klasa podstawówki) dotyczącą różnych potraw wigilijnych. Tak czy siak, dziękuję za wstawienie przepisu, może kiedyś go wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńTo bardzo słodka potrawa i bardzo specyficzna. Ja na początku, jak Dziadzi ją robił, to nie mogłam tego przełknąć, ale wiadomo, z wiekiem się smaki zmieniają i nie wyobrażam sobie raz w roku na święta nie zjeść kutii. Polecam, jest bardzo prosta w przygotowaniu
Usuń