Teksty umieszczane na tym blogu, są mojego autorstwa. Kopiowanie i wykorzystywanie ich w innych miejscach, tylko za zgodą autorki

sobota, 14 maja 2016

Kruche rogaliki targowe





Zbliżają się Warszawski Targi Książki, więc pomyślałam sobie, że upiekę rogaliki orzechowe dla kilku zaprzyjaźnionych osób z literackiego świata. Rogaliki szybko sie przygotowuje i równie szybko znikają z talerza.

Co potrzebujemy:

- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 10 g zmielonych orzechów włoskich (można też kombinować z innymi orzechami np. z migdałami)
- opakowanie cukru waniliowego
- 6 łyżek cukru pudru
- żółtko
- 200 g margaryny lub masła
-aromat waniliowy

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Margarynę lub masło najlepiej pociąć na mniejsze kawałki, wtedy lepiej się wyrabia.
Z ciasta formować małe rogaliki. Ja to robię tak: formuję najpierw kulkę z ciasta, potem z niej robię wałeczek i wyginam w rogalika.

Rogaliki układamy na blaszce i wkładamy do rozgrzanego (200°C) piekarnika. Pieczemy około 10-15 min.
Po wyjęciu z piekarnika, posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego i do zobaczenia na Targach!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

To miejsce na wyrażenie Twojej opinii. Ja się podpisałam pod swoim tekstem, więc Ty też nie bądź anonimowy. Anonimowe komentarze będą usuwane.