Zbliżają się
Warszawski Targi Książki, więc pomyślałam sobie, że upiekę rogaliki orzechowe
dla kilku zaprzyjaźnionych osób z literackiego świata. Rogaliki szybko sie
przygotowuje i równie szybko znikają z talerza.
Co potrzebujemy:
- 2,5 szkl. mąki
pszennej
- 10 g zmielonych
orzechów włoskich (można też kombinować z innymi orzechami np. z migdałami)
- opakowanie cukru
waniliowego
- 6 łyżek cukru
pudru
- żółtko
- 200 g margaryny
lub masła
-aromat waniliowy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki
mieszamy i wyrabiamy ciasto. Margarynę lub masło najlepiej pociąć na mniejsze
kawałki, wtedy lepiej się wyrabia.
Z ciasta formować
małe rogaliki. Ja to robię tak: formuję najpierw kulkę z ciasta, potem z niej robię
wałeczek i wyginam w rogalika.
Rogaliki układamy
na blaszce i wkładamy do rozgrzanego (200°C) piekarnika. Pieczemy około 10-15
min.
Po wyjęciu z piekarnika, posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego i do
zobaczenia na Targach!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
To miejsce na wyrażenie Twojej opinii. Ja się podpisałam pod swoim tekstem, więc Ty też nie bądź anonimowy. Anonimowe komentarze będą usuwane.