Teksty umieszczane na tym blogu, są mojego autorstwa. Kopiowanie i wykorzystywanie ich w innych miejscach, tylko za zgodą autorki

sobota, 23 maja 2015

Szparagi w tarcie



Rozpoczął się sezon na szparagi. Zielone są łatwiejsze w obsłudze, bo wystarczy tylko poobcinać główki i zdrewniałe końcówki. Najlepiej końcówki naginać, a wtedy złamią się w odpowiednim miejscu. Zielone szparagi są źródłem magnezu, potasu, fosforu i wapnia. By nie straciły swoich wartości odżywczych najlepiej gotować je na parze, zachowują wtedy również chrupkość. Można z nich przygotować przepyszne zupy-kremy, sałatki, traktować jako zdrową przekąskę, przyrządzić na masełku z bułką tartą (tak jak fasolkę szparagową) i podawać z jajkiem sadzonym albo wcisnąć jako nadzienie do tarty:
 Co potrzebujemy:

kruche ciasto (na formę o śr. 24 cm):
·        25 dag mąki pszennej
·        12,5 dag masła
·        żółtko
·        ok. 50 ml wody
·        szczypta soli
farsz:
·        granulowana mozzarella ( w Biedronce jest)
·        pęczek zielonych szparagów (ja wybrałam takie cieniutkie)
·        kilka pomidorków koktajlowych
·        trzy malusie cebule
·        kilka łyżek mieszanki mrożonego groszku i marchewki
·        bazylia, oregano
zalewa:
·        3 jajka
·        jogurt naturalny
·        granulowana mozzarella
·        sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtko, szczyptę soli i wodę. Szybko zarobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na ok. 30 min do lodówki.
2. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć grochem lub fasolą, by ciasto nie wyrosło.
3. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 15 min. Pod koniec pieczenia można ściągnąć papier i dopiec tartę. Ciasto studzimy, a w tym czasie przygotowujemy sobie farsz.
4. Obcinamy główki szparagom i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy na parę i gotujemy na półkrucho.
5. Pomidorki kroimy na połówki.
6. Cebulę kroimy na talarki i podduszamy na oliwie lub na maśle - jak kto lubi.
7. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy czubatą łyżkę mozzarelli, jogurt, sól i pieprz do smaku. Bełtamy w jednolitą masę.
8. Jak już ciasto ostygnie na dno wysypujemy pozostałą mozzarellę.
9. Układamy przygotowane wcześniej warzywa oraz posypujemy zmrożoną mieszanką z groszku i marchewki. Posypujemy bazylią i oregano.
10. Wszystko zalewamy masą jajeczną.
11. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i zapiekamy ok. 15-20 min, by masa się ścięła. Jak się zaczyna przypalać, a masa jeszcze jest płynna, to polecam przykryć wszystko folia aluminiową i dokończyć pieczenie.
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Szparagi w tarcie na starcie,
    Mag robi pyszne żarcie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam szparagów T^T A ta tarta wygląda tak pysznie :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, Ty przed pieczeniem wrzucasz coś na ciasto, żeby nie było gór i dolin?

      Usuń
    2. No, tak jak napisałam- trzeba ciasto obciążyć grochem albo fasolą. Ja piekę z tym obciążeniem ok. 10 min, później ściągam i dopiekam jeszcze kolejne 10 min. A szparagi są pyszne, tylko trzeba uważać, by nie były łykowate. Niestety nie mam patentu jak to rozpoznać przy kupnie. Teraz kupiłam białe i pewnie też coś będę z nimi kombinować :)

      Usuń

To miejsce na wyrażenie Twojej opinii. Ja się podpisałam pod swoim tekstem, więc Ty też nie bądź anonimowy. Anonimowe komentarze będą usuwane.