Rozpoczął się sezon
na szparagi. Zielone są łatwiejsze w obsłudze, bo wystarczy tylko poobcinać
główki i zdrewniałe końcówki. Najlepiej końcówki naginać, a wtedy złamią się w
odpowiednim miejscu. Zielone szparagi są źródłem magnezu, potasu, fosforu i
wapnia. By nie straciły swoich wartości odżywczych najlepiej gotować je na
parze, zachowują wtedy również chrupkość. Można z nich przygotować przepyszne
zupy-kremy, sałatki, traktować jako zdrową przekąskę, przyrządzić na masełku z
bułką tartą (tak jak fasolkę szparagową) i podawać z jajkiem sadzonym albo
wcisnąć jako nadzienie do tarty:
Co potrzebujemy:
kruche ciasto (na formę o śr. 24 cm):
·
25 dag mąki
pszennej
·
12,5 dag masła
·
żółtko
·
ok. 50 ml wody
·
szczypta soli
farsz:
·
granulowana
mozzarella ( w Biedronce jest)
·
pęczek zielonych
szparagów (ja wybrałam takie cieniutkie)
·
kilka pomidorków
koktajlowych
·
trzy malusie
cebule
·
kilka łyżek
mieszanki mrożonego groszku i marchewki
·
bazylia, oregano
zalewa:
·
3 jajka
·
jogurt naturalny
·
granulowana
mozzarella
·
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mąkę
posiekać z masłem, dodać żółtko, szczyptę soli i wodę. Szybko zarobić ciasto.
Zawinąć w folię i włożyć na ok. 30 min do lodówki.
2. Ciasto rozwałkować i
wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia,
obciążyć grochem lub fasolą, by ciasto nie wyrosło.
3. Zapiekać w piekarniku
nagrzanym do 200°C przez ok. 15 min. Pod koniec pieczenia można ściągnąć papier
i dopiec tartę. Ciasto studzimy, a w tym czasie przygotowujemy sobie farsz.
4. Obcinamy główki szparagom
i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy na parę i gotujemy na półkrucho.
5. Pomidorki kroimy na
połówki.
6. Cebulę kroimy na talarki i
podduszamy na oliwie lub na maśle - jak kto lubi.
7. Do miseczki wbijamy jajka,
dodajemy czubatą łyżkę mozzarelli, jogurt, sól i pieprz do smaku. Bełtamy w
jednolitą masę.
8. Jak już ciasto ostygnie na
dno wysypujemy pozostałą mozzarellę.
9. Układamy przygotowane wcześniej
warzywa oraz posypujemy zmrożoną mieszanką z groszku i marchewki. Posypujemy
bazylią i oregano.
10. Wszystko zalewamy masą
jajeczną.
11. Rozgrzewamy piekarnik do
180°C i zapiekamy ok. 15-20 min, by masa się ścięła. Jak się zaczyna przypalać,
a masa jeszcze jest płynna, to polecam przykryć wszystko folia aluminiową i
dokończyć pieczenie.
Smacznego!
Szparagi w tarcie na starcie,
OdpowiedzUsuńMag robi pyszne żarcie!
Nigdy nie jadłam szparagów T^T A ta tarta wygląda tak pysznie :3
OdpowiedzUsuńMagda, Ty przed pieczeniem wrzucasz coś na ciasto, żeby nie było gór i dolin?
UsuńNo, tak jak napisałam- trzeba ciasto obciążyć grochem albo fasolą. Ja piekę z tym obciążeniem ok. 10 min, później ściągam i dopiekam jeszcze kolejne 10 min. A szparagi są pyszne, tylko trzeba uważać, by nie były łykowate. Niestety nie mam patentu jak to rozpoznać przy kupnie. Teraz kupiłam białe i pewnie też coś będę z nimi kombinować :)
Usuń