Teksty umieszczane na tym blogu, są mojego autorstwa. Kopiowanie i wykorzystywanie ich w innych miejscach, tylko za zgodą autorki

sobota, 2 listopada 2013

Kapuśniaczek



-Będą panie jadły kapuśniak?
Będą. Zupa jest zdrowa. Niezły kawałek udało mi się dostać wczoraj w samie na placu. Mostek. To lubią, z tłuszczykiem. a ten jeszcze i z kością. dobrą, ze szpikiem.
[Jelena Czyżowa, Czas kobiet]

Zupę można przygotować w wersji wegetariańskiej, tak jak ja to zrobiłam. Wystarczy, że wyrzucimy z przepisu żeberka, a wszystko ugotujemy na kostce bulionowej. Polecam w tym przypadku kostkę drobiową z liściem laurowym i zielem angielskim.

Co potrzebujemy:

0,5 kg kiszonej kapusty
żeberko wieprzowe (ok 30 dag)
4 średnie ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
pół selera
1 cebula
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
0,5 łyżeczki mielonego kminku
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Pokroić żeberka na cienkie paski, wrzucić do garnka, zalać 2 l zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy liść laurowy, zielę angielskie i pieprz.

2. Gdy mięso zmięknie, dodajemy starte na grubych oczkach warzywa: marchew, pietruszkę, seler.

3. Cebulę podsmażamy na złoto i dodajemy do wywaru.

4. dodajemy poszatkowaną kapustę. Przed dodaniem radzę spróbować, czy kapusta nie jest za kwaśna, jeżeli tak, należy przepłukać ją zimną wodą.

5. Ziemniaczki gotujemy osobno i na końcu dorzucamy do wywaru.
Wszystko gotujemy ok. 45 min.
 Smacznego!

2 komentarze:

To miejsce na wyrażenie Twojej opinii. Ja się podpisałam pod swoim tekstem, więc Ty też nie bądź anonimowy. Anonimowe komentarze będą usuwane.