-Będą panie jadły kapuśniak?
Będą. Zupa jest zdrowa. Niezły kawałek udało mi się
dostać wczoraj w samie na placu. Mostek. To lubią, z tłuszczykiem. a ten
jeszcze i z kością. dobrą, ze szpikiem.
[Jelena Czyżowa, Czas kobiet]
Zupę można
przygotować w wersji wegetariańskiej, tak jak ja to zrobiłam. Wystarczy, że
wyrzucimy z przepisu żeberka, a wszystko ugotujemy na kostce bulionowej.
Polecam w tym przypadku kostkę drobiową z liściem laurowym i zielem angielskim.
Co potrzebujemy:
0,5 kg kiszonej
kapusty
żeberko wieprzowe
(ok 30 dag)
4 średnie ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
pół selera
1 cebula
2 liście laurowe
5 ziaren ziela
angielskiego
0,5 łyżeczki
mielonego kminku
sól, pieprz
Sposób
przygotowania:
1. Pokroić żeberka
na cienkie paski, wrzucić do garnka, zalać 2 l zimnej wody. Doprowadzamy do
wrzenia. Dodajemy liść laurowy, zielę angielskie i pieprz.
2. Gdy mięso
zmięknie, dodajemy starte na grubych oczkach warzywa: marchew, pietruszkę,
seler.
3. Cebulę
podsmażamy na złoto i dodajemy do wywaru.
4. dodajemy
poszatkowaną kapustę. Przed dodaniem radzę spróbować, czy kapusta nie jest za
kwaśna, jeżeli tak, należy przepłukać ją zimną wodą.
5. Ziemniaczki
gotujemy osobno i na końcu dorzucamy do wywaru.
Wszystko gotujemy
ok. 45 min.
Smacznego!
Jedno żeberko wieprzowe? Toż to umrzec można :)
OdpowiedzUsuńja wolę bez :)
Usuń