Teksty umieszczane na tym blogu, są mojego autorstwa. Kopiowanie i wykorzystywanie ich w innych miejscach, tylko za zgodą autorki

sobota, 4 czerwca 2016

Zupa ze szparagami i cukinią



Uwielbiam szparagi, zwłaszcza te zielone, ponieważ nie wymagają dużo roboty, a są pyszne i zdrowe. Zanim dodamy szparagi zielone do jakiejś potrawy, musimy je odpowiednio przygotować. Na szczęście nie trzeba ich obierać, wystarczy nagiąć szparaga i złamie się w odpowiednim miejscu. W ten sposób pozbywamy się zdrewniałych końcówek. Następnie warzywa myjemy i już możemy z nimi wymyślać, co nam tylko do głowy przyjdzie. Dzisiaj proponuję Wam zupę ze szparagami i cukinią.

Co potrzebujemy:

- pęczek zielonych szparagów
- jedna niewielka cukinia
- pięć średnich ziemniaków
- pęczek koperku
- serek topiony śmietankowy
- 1,5 litra bulionu warzywnego (może być z kostki)

Sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do rondelka na rozgrzany olej i podsmażamy ok. 5 min.

Zalewamy podsmażone ziemniaki bulionem, gotujemy ok. 5 min.

Dodajemy umytą i pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką) oraz przygotowane wcześniej szparagi pokrojone w niewielkie paski. Gotujemy chwilę i dodajemy koperek.

Gdy warzywa będą półmiękkie, dodajemy rozdrobniony serek topiony.

Gotujemy do miękkości warzyw i rozpuszczenia serka.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

To miejsce na wyrażenie Twojej opinii. Ja się podpisałam pod swoim tekstem, więc Ty też nie bądź anonimowy. Anonimowe komentarze będą usuwane.