Uwielbiam szparagi,
zwłaszcza te zielone, ponieważ nie wymagają dużo roboty, a są pyszne i zdrowe.
Zanim dodamy szparagi zielone do jakiejś potrawy, musimy je odpowiednio
przygotować. Na szczęście nie trzeba ich obierać, wystarczy nagiąć szparaga i
złamie się w odpowiednim miejscu. W ten sposób pozbywamy się zdrewniałych
końcówek. Następnie warzywa myjemy i już możemy z nimi wymyślać, co nam tylko
do głowy przyjdzie. Dzisiaj proponuję Wam zupę ze szparagami i cukinią.
Co potrzebujemy:
- pęczek zielonych
szparagów
- jedna niewielka
cukinia
- pięć średnich
ziemniaków
- pęczek koperku
- serek topiony
śmietankowy
- 1,5 litra bulionu
warzywnego (może być z kostki)
Sposób wykonania:
Ziemniaki obieramy
i kroimy w kostkę, wrzucamy do rondelka na rozgrzany olej i podsmażamy ok. 5
min.
Zalewamy podsmażone
ziemniaki bulionem, gotujemy ok. 5 min.
Dodajemy umytą i
pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką) oraz przygotowane wcześniej szparagi pokrojone
w niewielkie paski. Gotujemy chwilę i dodajemy koperek.
Gdy warzywa będą
półmiękkie, dodajemy rozdrobniony serek topiony.
Gotujemy do
miękkości warzyw i rozpuszczenia serka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
To miejsce na wyrażenie Twojej opinii. Ja się podpisałam pod swoim tekstem, więc Ty też nie bądź anonimowy. Anonimowe komentarze będą usuwane.