Lato to najlepsza pora na
wszelkiego rodzaju chłodniki. Moim ulubionym jest chłodnik litewski. Przepis
przywiozła koleżanka od babulki litewskiej.
Co potrzebujemy:
słoik czerwonych
buraków w wiórkach - wskazane są świeże buraczki, ugotowane i starte na tarce,
ale ja jestem zbyt wygodna i do chłodnika używam już gotowych,
pęczek rzodkiewek,
pęczek szczypiorku,
pęczek koperku,
duży zielony
ogórek,
4 średnie ugotowane
ziemniaki,
4 ugotowane na
twardo jajka,
litr maślanki
2 duże opakowania
kefiru
2 duże opakowania
jogurtu naturalnego
sól i pieprz
Sposób
przygotowania:
Warzywa kroimy w kostkę,
szczypiorek i koperek drobno szatkujemy, dodajemy buraczki i wszystko mieszamy
z maślanką, jogurtem i kefirem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
To miejsce na wyrażenie Twojej opinii. Ja się podpisałam pod swoim tekstem, więc Ty też nie bądź anonimowy. Anonimowe komentarze będą usuwane.