Papryka coraz tańsza, więc grzechem by było nie skorzystać z tych wszystkich promocji w marketach. idziemy zatem do takiej np. Biedronki i kupujemy:
1 czerwoną paprykę
dużą cebulę
pestki dyni
puszkę pokrojonych pomidorów
do tego potrzebujemy jeszcze:
ok. 1 l bulionu
pieprz
sól można dodać, ale ja wolę bez
Co z tym robimy:
Paprykę i cebulę kroimy w kostkę i dusimy przez ok. 5-10 min na patelni z rozgrzaną kapką oliwy z oliwek (ja sobie duszę na tej smakowej z bazylią).
Do gorącego bulionu wrzucamy pomidory z puszki i podgrzewamy 10 min.
Dodajemy zduszoną cebulę i paprykę. Doprawiamy pieprzem i gotujemy kolejne 10 min, żeby się wszystko ładnie przeżarło.
A później zdejmujemy garnek z kuchenki i idziemy na balkon.
Tam zostawiamy garnek, żeby szybko zupka ostygła i była ciepła.
Można, jak ktoś nie ma balkonu, włożyć garnek do zlewu wypełnionego zimną wodą.
Gdy zupka ostygnie, bierzemy blenderek i wszystko ładnie miksujemy.
Podajemy posypane pestkami z dyni. O tak:
Smacznego!
wyglada pycha
OdpowiedzUsuńJak już wspominałam przed paroma dniami - muszę spróbować, bo z pestkami dyni jeszcze nie robiłam, a wszelkie kremy zajmują ważne miejsce w moim sercu :)
OdpowiedzUsuńja muszę spróbować tej Twojej :)
Usuń