Co potrzebujemy:
- 1 litr bulionu (drobiowy lub warzywny)
- 3 pory (tylko białe części )
- 1 cebula
- dwie małe marchewki
- ze 3,4 małe ziemniaki
- 150 g jogurtu naturalnego
- masło do podduszenia warzyw
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
1.Myjemy pora i przecinamy na pół, a następnie siekamy w półksiężyce.
2.Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę.
3.Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę.
4.Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
5.W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła i wrzucamy pora z cebulą. Dusimy aż będą przyrumienione.
6.Wlewamy bulion, dodajemy marchew i ziemniaki. Gotujemy aż warzywa zmiękną.
7.Całość miksujemy blenderem.
8.Wlewamy jogurt i doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
9.Całość gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Można podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Smacznego!
Brzmi smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę rewelacyjna, zamiast jogurtu można dać śmietankę 30%, to wtedy będzie taki kwaskowaty posmak- pyyychotka
UsuńSzalejesz, moja panno, trzeci wpis dzisiaj :)
OdpowiedzUsuńano, niedziela leniwa, na zewnątrz zimno, to się blogiem trzeba zająć :)
UsuńA ten tydzień to w ogóle się zapowiada bardzo bogato, więc zapraszam
Oj, coś czuję, że zaszaleję niedługo w kuchni ;)
OdpowiedzUsuńoj szalej Maleńka, szalej :)
Usuń