Teksty umieszczane na tym blogu, są mojego autorstwa. Kopiowanie i wykorzystywanie ich w innych miejscach, tylko za zgodą autorki

niedziela, 19 kwietnia 2015

Zupa krem z porów

Coś nie mogę się rozgrzać ostatnio. Pogoda jakaś taka niesłoneczkowa, zimno i w ogóle najlepiej nie wyłazić spod kołderki. To jeszcze ostatnie dni, kiedy można na kolację zajadać ciepłe i sycące zupy kremy, bo jak już się wiosna zupełnie rozpanoszy, to nadejdzie czas chłodników, a tymczasem proponuje poezję kremowo-porową. Mmmmm, palce lizać!
Co potrzebujemy:
  • 1 litr bulionu (drobiowy lub warzywny)
  • 3 pory (tylko białe części )
  • 1 cebula
  • dwie małe marchewki
  • ze 3,4 małe ziemniaki
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • masło do podduszenia warzyw
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa 
Sposób przygotowania:

1.Myjemy pora i przecinamy na pół, a następnie siekamy w półksiężyce.
2.Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę.
3.Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę.
4.Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
5.W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła i wrzucamy pora z cebulą. Dusimy aż będą przyrumienione.

6.Wlewamy bulion, dodajemy marchew i ziemniaki. Gotujemy aż warzywa zmiękną.
7.Całość miksujemy blenderem.
8.Wlewamy jogurt i doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
9.Całość gotujemy jeszcze przez 5 minut.


Można podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę rewelacyjna, zamiast jogurtu można dać śmietankę 30%, to wtedy będzie taki kwaskowaty posmak- pyyychotka

      Usuń
  2. Szalejesz, moja panno, trzeci wpis dzisiaj :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ano, niedziela leniwa, na zewnątrz zimno, to się blogiem trzeba zająć :)
      A ten tydzień to w ogóle się zapowiada bardzo bogato, więc zapraszam

      Usuń
  3. Oj, coś czuję, że zaszaleję niedługo w kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń

To miejsce na wyrażenie Twojej opinii. Ja się podpisałam pod swoim tekstem, więc Ty też nie bądź anonimowy. Anonimowe komentarze będą usuwane.