Teksty umieszczane na tym blogu, są mojego autorstwa. Kopiowanie i wykorzystywanie ich w innych miejscach, tylko za zgodą autorki

wtorek, 18 marca 2014

Spagetti z mięsem mielonym




Po przeczytaniu „Niebezpiecznych związków kulinarnych" AndreasaStaikosa pognało mnie do kuchni. Przepisy, które autor zamieścił na końcu każdego rozdziału są proste do przygotowania, a ja dzisiaj akurat mam ochotę na coś z greckiej kuchni. Przepis trochę zmodyfikowałam, bo nie mogłam nigdzie dostać cielęciny, więc zastąpiłam ją drobiem, a spagetti zamieniłam na rurki. Pychotka.

Co potrzebujemy:

1 duża cebula
1-2 ząbki czosnku
450 dag mielonej cielęciny (albo drobiu)
filiżanka soku z pomidorów
makaron spagetti
żółty ser do posypania
cynamon, liść laurowy, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Posiekaną drobno cebulę i czosnek szklimy na patelni, podlewamy 1/3 filiżanki wody. Gotujemy dopóki woda nie odparuje.

Dodajemy mięsko i smażymy aż się zarumieni.

Dodajemy 1, 5 filiżanki wody i sok pomidorowy. doprawiamy cynamonem, solą, pieprzem i dorzucamy listek laurowy. Masę doprowadzamy do wrzenia. Pozostawiamy na ogniu, by sos zgęstniał.

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Nakładamy sosik i posypujemy startym serem. 



No dobra, wiem, że nie mam zdolności fotograficznych, ale danie jest wyborne. Cała kuchnia pachnie cynamonem.

Smacznego!


                                                                  

2 komentarze:

  1. Pyszności :) ale oryginalne przyznam, bo nigdy nie dodawałam cynamonu do mięsa, jedynie do ciast i kawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no i to mnie w tym przepisie zaciekawiło, pychotka, polecam

      Usuń

To miejsce na wyrażenie Twojej opinii. Ja się podpisałam pod swoim tekstem, więc Ty też nie bądź anonimowy. Anonimowe komentarze będą usuwane.