Autor: Madhur
Jaffrey
Tytuł: Wśród
mangowych drzew. Wspomnienia z dzieciństwa w Indiach.
Przekład: Paweł
Lipszyc
Wydawnictwo: Czarne
Seria: Dolce Vita
Rok wydania: 2013
Nie będę owijać w
bawełnę i przyznam się szczerze, że po raz pierwszy słyszę nazwisko Madhur
Jaffrey. Ale jak sobie zerkniecie na stronę wydawnictwa to się okazuje, że to
bardzo popularna kobieta. Zasłynęła przede wszystkim z propagowania kuchni i kultury
indyjskiej. Wydała około trzydziestu
książek kulinarnych, na dodatek zagrała w ponad dwudziestu filmach. Za te
wszystkie zasługi królowa Elżbieta II uhonorowała ją Orderem Imperium
Brytyjskiego.
W tym roku ta wszechstronnie
uzdolniona artystka obchodzi osiemdziesiąte urodziny, kilka lat wcześniej
postanowiła spisać swoje wspomnienia z dzieciństwa, które teraz ukazały się w
Polsce.
„Wśród mangowych drzew. Wspomnienia z
dzieciństwa w Indiach" to rodzinna saga. Indyjska autorka opisuje losy
swojej ogromnej familii, wraca myślami do Delhi, gdzie się urodziła, opowiada o
swoich kuzynach, wujkach, dziadkach, o pierwszych fascynacjach, szkołach oraz o
wpływach różnych tradycji na losy jej przodków.
„(...)moja rodzina była hybrydą: hindusi z
pochodzenia, z silną domieszką kultury muzułmańskiej i angielskim
wykształceniem". Należeli do kasty kajashów - inteligentów, ludzi
pióra i kałamarza. Madhur przyszła na świat jako piąte dziecko, nie była
wychowywana w tradycyjny sposób na damę, ojciec przymykał oczy na wiele jej
wybryków. Już od dziecka Madhur miała własne zdanie i wiedziała czego chce.
Z tych wspomnień
wyłania się obraz beztroskiego dzieciństwa. Rodzina Mahdur zajmowała jedną
dzielnicę, familijne pikniki, wzajemne odwiedziny były na porządku dziennym.
Głową rodziny był dziadek, ale wszyscy ubiegali się o względy wujka
Shibbu-dada.
Mahdur pisze o
przywiązaniu do tradycji, gdzie ważne są wspólne posiłki. Autorka opisuje
hinduskie potrawy, które zawierają mnóstwo orientalnych przypraw i są połączeniem
oryginalnych smaków. Zadziwiające jest to, że Jaffery dość późno zainteresowała
się gotowaniem. Osoba, która wydała tyle kulinarnych książek i jest uznawana za
wybitną kucharkę, jako dziecko oblała szkolny egzamin z gotowania.
Rarytasikiem dla
smakoszy są zamieszczone na końcu książki przepisy na tradycyjne dania kuchni
indyjskiej.
„Wśród mangowych
drzew" nie jest książką o kulturze czy historii Indii, choć autorka
wspomina ważne historyczne wydarzenia, które miały wpływ na jej życie. Opowiada
o walkach toczonych między muzułmanami i hindusami, choć te zdarzenia zdają się
być jedynie tłem.
Przyznam szczerze,
że książkę czyta się szybko i przyjemnie. Jest napisana prostym językiem,
narracja pozbawiona jest sensualnych metafor, co mnie trochę zawiodło, bo od
serii Dolce Vita oczekuje jednak pisania, które poruszy zmysły.
„Wśród mangowych
drzew" jest na pewno ciekawą pozycją dla osób, które interesują się
życiorysem hinduskiej gwiazdy, dla mnie jednak jest to publikacja, którą
zachowam jedynie ze względu na przepisy, które mam zamiar wypróbować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
To miejsce na wyrażenie Twojej opinii. Ja się podpisałam pod swoim tekstem, więc Ty też nie bądź anonimowy. Anonimowe komentarze będą usuwane.