Teksty umieszczane na tym blogu, są mojego autorstwa. Kopiowanie i wykorzystywanie ich w innych miejscach, tylko za zgodą autorki

środa, 19 sierpnia 2015

Pieczarki faszerowane



Teraz jest sezon na cukinię i na paprykę. Poszłam więc do warzywniaka w celu zaopatrzenia się w owe smakołyki, by sobie obiadek zrobić pyszny i zdrowy w formie faszerowanych warzyw. Ale jak zobaczyłam te piękne, dorodne, ogrrrromne pieczarki, to nawet się nie zastanawiałam i cztery nabyłam. Do tego brokuły i obiadek kolorowy i zdrowy.

Co potrzebujemy:

4 duże pieczarki
puszka tuńczyka w sosie własnym
ryż
1 jajko
pół pęczka natki pietruszki
ser mozzarella w plastrach
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki oczyszczamy i wykrajamy pieńki. Kapelusze solimy i pieprzymy.
2. Pieńki kroimy w drobną kosteczkę.
3. Dodajemy trochę ryżu, natkę, niecałą puszkę tuńczyka, jajko (surowe), doprawiamy i mieszamy.
4. Farsz nakładamy do kapeluszy pieczarkowych i przykrywamy plastrem mozzarelli.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i zapiekamy dopóki ser się nie przyrumieni (ok. 15 min.)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

To miejsce na wyrażenie Twojej opinii. Ja się podpisałam pod swoim tekstem, więc Ty też nie bądź anonimowy. Anonimowe komentarze będą usuwane.