Teksty umieszczane na tym blogu, są mojego autorstwa. Kopiowanie i wykorzystywanie ich w innych miejscach, tylko za zgodą autorki

piątek, 1 kwietnia 2016

Zupa z cukinii



Co potrzebujemy:

- 3 małe cukinie,
- 2 średnie marchewki,
- 1 cebulę,
- biała część pora,
- 3 średnie ziemniaki,
- 2 kostki rosołowe (mogą być drobiowe albo warzywne),
- 3 ząbki czosnku,
- koperek (może być suszony)
- śmietana 30%
- ok. 1,5 litra wody

Sposób przygotowania:

Cukinię myjemy i kroimy ze skórką w dużą kostkę.
Marchewkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę, a pora w półksiężyce.
Czosnek ścieramy na tarce.
Wszystko razem wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy kostki rosołowe i koperek. Gotujemy aż warzywa będą miękkie.

Zupę blenderujemy i na sam koniec wlewamy śmietankę. Gotujemy chwilkę, mieszając.  Można doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

To miejsce na wyrażenie Twojej opinii. Ja się podpisałam pod swoim tekstem, więc Ty też nie bądź anonimowy. Anonimowe komentarze będą usuwane.